Bachove cvetne esence

Zakaj so na moji spletni strani tudi Bachove cvetne esence?

Za Bachove cvetne esence in vibracijske esence sem slišala že pred več leti, vendar pa se mi je zdelo malo čudno, kako naj bi učinkovale, saj nimajo nobene konkretne sestavine, ki bi se jo dalo določit s kromatografskimi tehnikami. Ker imam naravoslovno izobrazbo in ker delam v farmaciji, se mi je zdelo skoraj nemogoče, da bi lahko res delovale.

Resno sem jih vzela šele, ko mi jih je ponudila farmacevtka v lekarni. Še bolj sem bila presenečena, ko mi je povedala, da se veliko strank vrača ponje.

Ker pa rada raziskujem sem se vseeno odločila, da jih preizkusim. Na moje presenečenje sem že kmalu po začetku jemanja opazila njihovo blago delovanje, nič revolucionarnega, nič se ni spremenilo v momentu, ampak po nekem času sem ugotovila, da me nekatere stvari ne težijo več tako močno kot prej, da grem zjutraj lažje v službo, da se lažje skoncentriram, da me ne skrbi tako zelo za vse okoli mene. Podobne spremembe sem videla tudi mojih bližnjih.

Ker sem želela delovanje bolj raziskati, sem se vpisala na šolanje za terapevta Bachove cvetne terapije na Inštitutu za Bachovo cvetno terapijo. Šolanje sem tudi uspešno zaključila.

Kaj so Bachove cvetne esence?

Osnova zdravljenja Bachovih esenc je prenos energije z rastlin preko njenih cvetov v kapljice. Prav energijski zapis posameznih rastlin na posameznika deluje tako, da povrne notranje ravnovesje ter omogoča lažje preoblikovanje negativnih vzorcev vedenja v pozitivne.

Delovanje cvetnih pripravkov na nas vpliva blagodejno, okrepi nam občutek duševnega ravnovesja, izboljša naše počutje, pomaga da smo bolj umirjeni in se počutimo prijetno.

Bachovih cvetnih esenc je 38 – od tega 37 izvlečkov zdravilnih rastlin, zadnja pa je čista studenčnica.

Najbolj znano in razširjeno Bachovo zdravilo pa je REŠILNO ZDRAVILO, ki je kombinacija 5 esenc.

Kako delujejo?

Bachove cvetne esence delujejo z informacijo iz esence cveta, ki se prenaša po vodi in delujejo na naša čustvena stanja in jih pomagajo harmonizirati.

Osredotočajo se na zdravljenje resničnih vzrokov naših težav in bolezni, ne zgolj na simptome. Zelo primerne so za pomoč v krizah in težkih življenjskih situacijah.

Esence ne nadomeščajo zdravniške pomoči, vendar lahko močno olajšajo pot ozdravljena oziroma izboljšajo duševno, čustveno in mentalno počutje.

Kako jih uporabljamo?

Bachove esence lahko uporabljamo kot kapljice za uživanje, ali pa se se namažemo se z losjonom Cvet malve z Bachovimi esencami.

Za maksimalen učinek predlagam uživanje kapljic 4-krat dnevno (po 4 kapljice naenkrat), direktno na jezik, ali jih nakapljamo v vodo in jo spijemo.

Hkrati pa priporočam, da se zjutraj in zvečer namažemo še z losjonom.

Tako delujejo na vseh nivojih in nas maksimalno podprejo.

Kaj je osebna mešanica?

Osebno mešanico, ki nam bo dajala podporo na želenem področju sestavimo iz 1 do 7 Bachovih cvetnih esenc. Glede na izkušnje, na začetku zdravljenja priporočamo čimmanj različnih, izberemo res tiste, ki nas najbolj pritegnejo.

Izberemo esence, ki podpirajo zdravljenje tistih stanja pri sebi, ki so res očitna in nam delajo največje težave v življenju.

Kaj pa če izberemo napačno esenco?

Glede na to, da esence delujejo na naše energijsko informacijsko polje, ki je po naravi inteligentno,  v primeru, da izberemo napačne esence, le-te ne bodo imele nikakršnega vpliva, saj naša naravna inteligenca energijskega telesa informacije preprosto zavrže.

Ali smo na esence lahko alergični?

Bachovi cvetovi so nestrupeni in nimajo stranskih učinkov.

Na Bachove cvetne esence ne moremo biti alergični, ker niso narejene iz fizičnih substanc rastlin, vendar samo prenašajo zdravilni potencial cveta. Kemijsko gledano so čista izvirska voda in alkohol.

Kako izbrati pravo esenco zase?

Razmislite o tistem, kar želite najprej razrešiti (Na primer: slabo spite. Najprej ugotovite, zakaj slabo spite – ker preveč razmišljate, ker vas skrbi za bližnje, ker vas je strah…

Preberite opise vseh 38 esenc.

Naredite ožji izbor esenc, ki odgovarjajo tistemu, kar želite najprej razrešiti. Ko razrešite prvo težavo nadaljujete z naslednjo. Poglejte sami, kaj se vas pri neki esenci najbolj dotakne in vam mogoče sproži tudi kakšna negativna čustva v smislu: “Ni res, to že nisem jaz!!”. Bolj, ko boste do sebe odkriti, več možnosti je, da izberete esenco, ki vam bo res v pomoč. Naj vas torej ne bo strah, da bi sami izbrali esence zase, saj se boste ob tem veliko naučili o vas samih, vsekakor pa boste tudi lažje sledili spremembam pri sebi, ki jih prinaša uporaba pravih esenc.

Izberite maksimalno 7 esenc, ki odgovarjajo vašim težavam, na začetku je priporočljivo čimmanjše število esenc.

Naročite svojo mešanico, če ste v dvomih ali ste izbrali prave esence mi pišite na info.labri.si.

Za koga so primerne?

Bachovo cvetno zdravljenje je popolnoma naravna metoda, ki jo lahko uporablja prav vsak. Ker se v esencah skriva duhovno bistvo rastline in ne njena kemična sestava, jih lahko jemljemo v kombinaciji z ostalimi zdravili.

Primerne so tudi za nosečnice, otroke, starejše ljudi, živali in rastline.

Kje jih hranimo?

Esence je najbolje hraniti na hladnem, temnem mestu, stran od televizije, mikrovalovke, računalnika in drugih naprav, ki oddajajo sevanje.

NAKUP OSEBNE MEŠANICE
NAKUP LOSJONA CVET MALVE Z BACHOVIMI ESENCAMI

Opisi 38 esenc

1.Repik (Agrimony)

Za dobrodušne, vesele ljudi, polne humorja, ki imajo najraje mir in zato ob različnosti mnenj in prepiranju zaidejo v veliko duševno stisko. Da bi se temu izognili, so se pripravljeni odpovedati mnogim stvarem in zatajiti sebe. Zato skrivajo svoje skrbi in težave ter svoj zunanji in notranji nemir za masko humorja in šaljivosti in so zato zelo priljubljeni. Toda pogosto posegajo po alkoholu in drogah, da bi bili dobre volje in bi z veselostjo premagali svoje težave.

Potencial: Repik pomaga vzpostaviti radost ter povečanje samozaupanja. Pristna notranja veselost. Zmore se smejati lastnim skrbem, ker se zaveda njihove relativne nepomembnosti.

2. Trepetlika (Aspen)

Pri nedoločnih nepoznanih občutkih strahu in nevarnosti, za katere ne najdeš razlage, utemeljitve, pa te je vendarle strah, samo ne veš česa. Ti nedoločni, nerazložljivi strahovi lahko preganjajo človeka dan in noč. Prizadeti se jih največkrat ne upajo zaupati drugim.

Potencial: Pametna izraba senzibilnosti. Ozemljitev. Povezanost z realnostjo.

3. Bukev (Beech)

Za tiste, ki jim nič ni dovolj dobro, vsaka stvar jih hitro vrže iz tira. Trudijo se, da bi postali bolj tolerantni in popustljivi in da bi kazali vse večje razumevanje za različne poti, na katerih vsak posameznik in vse stvari rastejo do končne popolnosti.

Potencial: Pomaga ustvariti ljubeč odnos poln sprejemanja s samim seboj in drugimi.

4. Tavžentroža (Centaury)

Za mirne, prijazne in ustrežljive ljudi, ki so pretirano plašni in služijo drugim. V svoji vnemi in zavzetosti radi precenijo svoje moči. Od želje po služenju so tako obsedeni, da postanejo bolj sužnji kot voljni pomočniki. Njihova dobrodušna narava jih zapelje, da storijo več kot to, kar bi bil njihov delež. Tako zaidejo v nevarnost, da bodo zanemarili svojo resnično življenjsko nalogo.

Potencial: Izpolnjuje svoje življenjske naloge neodvisno od pričakovanj drugih. Ve v katerem trenutku reči da in v katerem reči ne.

5. Rožič (Cerato)

Za tiste, ki imajo premalo zaupanja v svoje mnenje in stalno sprašujejo druge za nasvet. Dopušča, da ga odločitve drugih spravljajo v negotovost. O svoji pravkar sprejeti odločitvi podvomi že v naslednjem trenutku. Otroci pri šolskih nalogah prečrtajo pravilen rezultat.

Potencial: Modrost. Zaupanje v lastno sposobnost presojanja. Oblikovanje identitete. Človek je poln intuicije, se zlahka navduši, je radoveden in vedoželjen.

6. Češnjelika sliva (CherryPlum)

Za tiste, ki se ne morejo sprostiti in imajo strah pred izgubo kontrole in ravnanjem v afektu. Pri strahu, da boš izgubil razum in napravil grozne, strah vzbujajoče stvari, za katere sicer veš, da so napačne, pa vseeno čutiš nujo, da bi jih naredil. Nenadni, nenadzorovani izbruhi jeze, zlasti pri otrocih,: mečejo se na tla, udarjajo z glavo ob steno. Starši se bojijo, da nebi udarili, otrok, možno je trpinčenje otrok.

Potencial: Vzpostavi kvalitete ravnotežja, umirjenosti in pozitivnega nadzora misli. Hrabrost, moč, spontanost.

7. Cvetni popek divjega kostanja (Chestnut Bud)

Za tiste, ki se iz opazovanja in iz izkušenj nič ne naučijo. Človek zaide vedno v iste težave, iste prepire, doživlja iste nezgode. Esenca pomaga nasplošno pri težavah z učenjem.

Potencial: Učenje iz lastnih napak. Uči se tudi tako, da opazuje vedenje drugih.

8. Cikorija (Chicory)

Oseba, ki ni v harmoniji s to vibracijo je lahko dominantna in zahtevna. Od svoje okolice zahteva popolno naklonjenost in zapade v samoobžalovanje, če ne more uveljaviti svoje volje. Ljubezen je pri njem povezana s pogojem, ljubim te, če…

Potencial: To je Bachova esenca za brezpogojno ljubezen. Toda le, ko je oseba v svoji najbolj harmonični vibraciji. Z veliko ljubeznijo in resnično vdanostjo skrbi za druge.

9. Srobot (Clematis)

Za dnevne sanjače in zaspane, ki niso nikoli čisto zbujeni in jih življenje posebej ne zanima. Sanjač, ki je z mislimi drugje, malo pozornosti za to, kar se dogaja okrog njega – dnevni sanjač. Niso v stiku z resničnostjo, ampak živijo v svojem svetu in se le s težka odzivajo na okolje. Sedanjost ga ne zanima, bolj se nahaja v svetovih svoje domišljije. Deluje rahlo zmedeno, ne ve zakaj gre.

Potencial: Ustvari stik z telesom, prisotnost tukaj in zdaj s čustveno prisotnostjo, ustvarjalno preoblikovanje bogate domišljije.

10. Lesnika (Crab Apple)

Lesnika je povezana s svetom reda, čistosti in dovršenosti. V stanju lesnike so pogosto ljudje, ki imajo zelo natančne predstave o tem kakšen bi moral biti svet okrog njih, pa tudi njihovo telo in notranjost, vse neoporečno. Lesnika se uporablja za obravnavo notranjih ter zunanjih simptomov, do očiščenja pride na telesni in na duševni ravni.

Lesniko nekateri priporočajo pri hujšanju, za zdravljenje posledic mačka, pri prehladu, po uporabi antibiotikov in drugih zdravil, sevanj.

Potencial: Človek se zunanje in notranje očisti.

11.Brest (Elm)

Za tiste, ki dobro opravljajo svoje delo in zvesto sledijo svoji poklicanosti. Upajo, da bodo v življenju kaj posebnega dosegli in to pogosto v dobro človeštva. So časi, ko se ti ljudje počutijo pobiti in obupani, namreč tedaj ko čutijo, da je naloga, ki so si jo zastavili, pretežka in da presega njihove moči.

Potencial: Obnova mentalne moči in povrnitev občutka, da zmorete. Zaveda se odgovornosti, zanesljiv.

12. Encijan (Gentian)

Za tiste, ki hitro izgubijo pogum. Lahko da hitro okrevajo, v vsakdanjem življenju dobro napredujejo, toda vsaka malenkostna upočasnitev, vsaka ovira pri napredovanju povzroči v njih dvom in jim vzame pogum.

Potencial: Sprejeti življenjsko tveganje, boleče izkušnje spadajo v življenje.

13. Uleks (Gorse)

Za čisto obupane, ki so izgubili vso vero, ki bi jim še lahko pomagala. Soljudem na ljubo se pustijo prepričati, da preizkusijo vsemogoča zdravila in recepte, a jim istočasno zatrjujejo, da jim vse skupaj nič ne bo pomagalo.

Potencial: Sprejeti in razumeti usodo, ne da bi obupal, sprejeti odgovornost za usodo, opustiti pričakovanja.

14. Jesensko resje (Heather)

Za tiste, ki morajo vedno imeti družbo, vseeno čigavo. Čutijo neustavljivo potrebo, da se o svojih problemih pogovarjajo z drugimi in so zelo nesrečni, če so sami.

Potencial: Uravnoteženost med dajanjem in jemanjem, harmonija med posameznikom in skupnostjo.

15. Bodika (Holly)

Za vse, ki jih včasih napadejo negativne misli kot so ljubosumje, nevoščljivost, maščevalnost in sumničavost. Tudi za različne oblike jeze in nejevolje. Možno je, da ti ljudje navznoter zelo trpijo, pogosto celo, ko ni nobenega pravega razloga za njihovo nesrečnost.

Potencial: Odpira srce in združuje z božansko ljubeznijo. Prebuja brezpogojno ljubezen.

16. Kovačnik (Honeysuckle)

Za tiste, ki pogosto razmišljajo o svoji preteklosti, ker so bili tedaj srečni ali ker ta vsebuje spomine na kakega prijatelja ali ker žalujejo za svojimi neuresničenimi sanjami. Težko jim je verjeti v ponovno srečo.

Potencial: Spusti preteklost. Je tu in zdaj. Plavanje z tokom življenja.

17. Gaber (Hornbeam)

Za tiste, ki menijo, da nimajo niti duševnih, niti telesnih moči, da bi prenašali breme življenja. Vsakodnevne obremenitve se jim zdijo pretežke, čeprav svoje dnevno delo običajno obvladajo.

Potencial: Zmožnost navdušenja. Človek je živahnega duha, bistre glave, ima smisel za spremembo.

18. Nedotika (Impatiens)

Za tiste, ki hitro mislijo in delujejo in zaradi tega hočejo napraviti vse hitro in brez oklevanja. Težko so potrpežljivi s soljudmi, ki reagirajo počasneje. Če se le da poskušajo take ljudi priganjati. Če jim to ne uspe pa naredijo raje vse sami.

Potencial: Potrpežljivost. Harmonično ravnovesje med aktivnostjo in pasivnostjo. Hitro dojema, misli in deluje.

19. Macesen (Larch)

Za tiste, ki se imajo za manj sposobne in manj zmožne od drugih. Nočejo in ne morejo verjeti v svoj uspeh in pričakujejo zmeraj samo neuspeh. Zato nič ne tvegajo in se veliko premalo trudijo, da bi bili uspešni.

Potencial: Vztraja kljub ponovnim neuspehom. Situacijo zna trezno oceniti.

20. Krinkar (Mimulus)

Pri strahu pred vsakdanjimi stvarmi: strah pred zobozdravnikom, strah pred letenjem, pajki, trema pred javnim nastopanjem, izpitom, boleznijo, revščino. Ljudje zadržijo te strahove in bojazni zase in le redko govorijo o njih.

Potencial: Prerasel je strahove in lahko z vedro mirnostjo zre v svet.

21. Gorjušica (Mustard)

Za vse tiste, ki postanejo občasno otožni, pobiti, potrti ali celo obupani. Zgleda kot da bi jih prekril mrzel, temen oblak in jim ugasnil luč veselja. Zdi se, da je za te napade nemogoče najti kakršenkoli razlog ali razlago.

Potencial: Človek gre skozi svetle in temne dni z notranjo vedrino, veselostjo in stabilnostjo. Zaupa.

22. Hrast (Oak)

Za ljudi, ki se močno in vztrajno borijo, ko gre za izpolnjevanje njihovih vsakodnevnih dolžnosti. Za tiste, ki zdržijo več kot drugi. Nikoli ne odnehajo, ne obupajo in se ne vdajo. Zato so sami s sabo pogosto nezadovoljni, če jim bolezen ali druge težave preprečijo, da bi izpolnili svoje dolžnosti, ali če niso sposobni, da bi drugim pomagali.

Potencial: Ustvari prostor za mir in regeneracijo. Tudi hude obremenitve suvereno prenese.

23. Oljka (Olive)

Potrebujejo jo tisti, ki so duševno in telesno tako trpeli, so tako izčrpani in utrujeni, da menijo , da za nove napore ne bodo imeli več moči. Zanje je vsakodnevno življenje samo trdo delo brez veselja.

Potencial: Velika zmogljivost in življenska moč. Človek razpolaga z navidezno neizčrpnimi viri energije.

24. Bor (Pine)

Potrebujejo ga tisti, ki vedno iščejo krivdo pri sebi. celo, če so uspešni, menijo, da bi lahko stvari še bolje opravili. Zadovoljni niso niti s svojimi napori, niti s svojimi uspehi. Včasih nase prevzamejo tudi napake, ki so jih zakrivili drugi in se čutijo odgovorne.

Potencial: Priznava storjene napake in jih sprejema, vendar se jih ne oklepa.

25. Divji kostanj z rdečimi cvetovi (Red Chestnut)

Je za tiste, ki se veliko preveč bojijo za druge. Večinoma so si že dolgo nazaj nehali delati skrbi zase, ampak samo za tiste, ki jih imajo radi. So zaskrbljeni, veliko trpijo, jih je strah, da bi se jim lahko kaj hudega zgodilo.

Potencial: Sposobnost, da v hudih situacijah na druge ljudi izžarevamo pozitivne misli zdravja in poguma.

26. Popon (Rock Rose)

Pomoč v vseh stiskah, celo ko je videti, da ni več upanja, pri nesrečah in nenadnih boleznih, ko je pacienta zelo strah, pa tudi, ko so okoliščine tako slabe, da strah prevzame tudi vse prisotne.

Potencial: Človek lahko v izjemnih stanjih, in kriznih situacijah preraste samega sebe in dobi skoraj nadčloveško moč.

27. Studenčnica (Rock Water)

Za tiste, ki so v svojih življenjskih nazorih zelo dosledni in se zato odpovedujejo mnogim veseljem in zadovoljstvom. Bojijo se da bi ta škodovala njihovemu delu in stvaritvam. Vadijo se v samodisciplini, so nepopustljivi do sebe in želijo biti močni, zdravi in dejavni in taki tudi ostati.

Potencial: Z veseljem do življenja in notranjim mirom je naravni zgled drugim.

28. Mešič (Scleranthus)

Za tiste, ki se težko odločijo med dvema možnostima, kajti najprej se jim zdi pravilna ena, potem pa spet druga. Večinoma so to mirni ljudje, ki sami prenašajo svoje težave, ker se niso pripravljeni o njih pogovarjati z drugimi.

Potencial: V trenutku se lahko pravilno odloči z intuitivno gotovostjo.

29. Betlehemska zvezda (Star of Bethlehem)

Za tiste, ki so v veliki stiski ali v okoliščinah, ki jih delajo zelo nesrečne. Sem spada stanje šoka, do katerega pride, ko človeku sporočijo usodne novice, ob izgubi ljubljenega človeka, zaradi strahu ob nesreči in podobno.

Potencial: Sposobnost, da si človek hitro opomore.

30. Pravi kostanj (Sweet Chestnut)

Lahko pomaga v tistih trenutkih ko je človekov obup tako velik, da se zdi nevzdržno. So trenutki, ko telo in duša čutita, da sta bila prignana do skrajne meje vzdržljivosti in da bosta morala popustiti in se vdati.

Potencial: Človek se je izgubil in spet našel. Feniks ki vstaja iz pepela.

31. Sporiš (Vervain)

Za tiste, ki imajo fiksne ideje in principe, ki jih imajo za pravilne in jih zato le redko spreminjajo. Zelo si želijo, da bi vse okrog sebe spreobrnili k svojim nazorom. Če so bolni delajo naprej še tedaj, ko bi drugi že zdavnaj opustili svoje zadolžitve.

Potencial: Človek se poteguje za svojo idejo,dopušča pa tudi drugim pravico do lastnega mnenja.

32. Vinska trta (Vine)

Za samozavestne, sposobne ljudi, ki verjamejo v svoj uspeh in menijo, da bi bilo tudi drugim v prid, če bi vse naredili tako kot oni sami, saj so prepričani, da je le tako prav. Svojo okolico učijo celo takrat, ko so bolni. Zato se v stiski odlično obnesejo.

Potencial: Moder voditelj, poln razumevanja; priljubljeni pedagog, ki ima naravno avtoriteto.

33. Oreh (Walnut)

Za tiste, ki imajo določene ideale in trdne cilje v življenju in jim zavzeto sledijo. Pogledi in prepričanja, pa tudi navdušenje drugih jih včasih zapelje v skušnjavo, da bi bili nezvesti lastnim idejam in ciljem. Oreh jim da stanovitnost in jih varuje pred vplivi od zunaj.

Potencial: Pomaga, da prekinete s starim in objamete novo. Odprt je za vse novo in nima predsodkov.

34. Močvirska grebenika/ vodna vijolica (Water Violet)

Za tiste, ki so radi sami. To so sposobni ljudje, zelo neodvisni in samozavestni, ki jim ni mar za mnenje drugih. Gredo po lastni poti, vzdržujejo distanco in pustijo druge pri miru. Notranji mir branijo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, to pa jih odtujuje od ljudi.

Potencial: Tolerantna naravnanost. Živeti in pusti živeti.

35. Divji kostanj z belimi cvetovi (White Chestnut)

Za tiste, ki ne morejo preprečiti, da se ne bi nezaželene misli, ideje in argumenti nenehno vsiljevali njihovi zavesti. To se zgodi v glavnem tedaj, ko nobeno trenutno zanimanje ni dovolj močno, da bi pritegnilo njihovo popolno pozornost. Potem se take misli nenehno vrtijo po glavi, ne da bi se jih znebili.

Potencial: V glavi vladata mir in spokojnost in iz tega se rešitev vsakega problema pojavi sama od sebe.

36. Divji oves/stoklasa (WildOat)

Za ambiciozne ljudi, ki hočejo narediti v življenju nekaj posebnega. Zbrati hočejo veliko izkušenj, užiti hočejo vse kar je mogoče, želijo uživati življenje. Njihova težava je v tem, da se ne morejo odločiti, katero delo bi opravljali, kajti kljub veliki ambicioznosti se ne čutijo poklicane za nobeno.

Potencial: Človek je sposoben spoznati svoje potenciale in jih popolnoma razviti.

37. Divja vrtnica (Wild Rose)

Za tiste, ki so navidez brez zadostnega razloga do vsega dogajanja ravnodušni in gredo ravnodušno skozi življenje. Z vsem se sprijaznijo, ne trudijo se, da bi spremenili svoj položaj in na ta način spet našli nekaj veselja.

Potencial: Povrne veselje do življenja in da ponovno uzrete lepote, ki jih ponuja življenje. Vsak dan najde kako novo življenjsko zanimanje.

38. Vrba (Willow)

Za tiste, ki jih je doletela nesreča ali smola. Težko jim je sprejeti usodo brez tožbe in zagrenjenosti, kajti življenje sodijo po uspešnosti. Menijo tudi, da si tako težke preizkušnje niso zaslužili in da se jim je zgodila krivica. Ob tem so zagrenjeni. Pogosto popusti zanimanje za stvari, ki so jih prej veselile.

Potencial: Pozitivna osnovna naravnanost, človek prevzema polno odgovornost za svojo usodo.

Viri:
Mechthild Scheffer: Bachova cvetna zdravila v teoriji in praksi.
Edvard Bach: Osvobodi se.

NAKUP OSEBNE MEŠANICE
NAKUP LOSJONA CVET MALVE Z BACHOVIMI ESENCAMI