Danes mi je prijateljica poslala tale šopek cvetov slezenovcev in mi s tem polepšala dan. Pa vem zakaj sem dobila ravno slezenovce. Sestavine iz malvinih cvetov namreč dajem tudi v svoj losjon, ker želim, da ima le-ta cel kup negovalnih in zdravilnih učinkov, kot jih ima sam cvet slezenovca.
malva-srce-blog

 

Cvet slezenovca, oziroma malve že od antičnih časov velja za simbol sladkosti in nežnosti. Grki, Egipčani in Rimljani so ga uporabljali v prehrani, kasneje pa so ga veliko uporabljali v zdravilstvu. Še danes se uporablja pri vnetjužrela in gornjih dihal, za pomirjanje kašlja in blažitev želodčnih in črevesnih vnetij.

 

 

Sestavine iz cvetov malve zelo blažilno delujejo tudi na kožo.

Ker ne morem iz svoje kože in me zanima tudi katere sestavine so tiste, ki imajo tako blagodejen učinek, nahitro še o tem. Predvsem so pomembne:

  • Sluzi, ki vlažijo ter mehčajo kožo.
  • Flavonoidi, antociani (to so tiste snovi v cvetu, ki mu dajejo lepo nežno vijolično barvo) in tanini, pa imajo antioksidativne lastnosti, kar pomeni da delujejo proti staranju kože.
  • Sestavine, ki delujejo proti okužbam in tako pomagajo pri zdravljenju različnih kožnih obolenj.

malva2-blog

Slezenovec je razširjen po vsej Sloveniji. Naberete ga lahko na pustih tleh, ob poteh, po zidovju, njivah, travnikih, tako v nižinskih, kot tudi v višjih predelih.

malva-blog1

Torej pojdite v naravo in poiščite še kak cvetek, in ga posušite za zimsko mešanico za čaj. Jaz sem si letos pripravila mešanico in bom pozimi sprobala njegovo delovanje pri spopadanju s kašljem.

Njihov učinek na koži pa začutim, ko se zvečer želim sprostiti po napornem delovniku. Takrat se nežno namažem z losjonom, kateremu dodajem ekstrakt cvetov malve (slezenovca) in čutim kako mi je koža hvaležna.

malva-blog1

Vse losjone boste lahko testirale na prednovoletnem glamurju.

Kaj vse vas še čaka na glamurju, pa preverite tukaj:

Brigita

www.labri.si